Árva sünbébik, sünfészekSün fészket találtam, mit tegyek?

Első sorban semmit. Ha felzavartad a fészket, a mama nagy eséllyel arrébb fogja költöztetni a kicsiket egy új helyre. Ne kapd fel azonnal a kicsiket, mert ezzel elveszed az esélyét annak, hogy a mama felnevelhesse őket. Nekik százszor jobb az anyjukkal, aki sokkal sikeresebben tudja felnevelni őket, mint ember tudná.

Ha a fészek olyan helyen van, ahol veszélyben az egész család, akkor a mamával együtt arrébb lehet őket mozgatni, úgy, hogy a fészekanyaggal együtt a mamát és kicsinyeit egy dobozba összerakod és elviszed biztonságos helyre. Ott engedd ki őket, fektesd le a dobozt, a mama majd keres új helyet a fészeknek. Sose fogd meg a süniket szabad kézzel, mindig legyen rajtad kesztyű!

Ha biztos vagy abban, hogy mama süni nem tér vissza (kutya támadás, elütötte az autó, stb.), akkor a kicsiknek szakértő segítségre van szükségük. Keress minket bizalommal, segítünk a következő lépésben.

 

Amíg a kis süni a mamával lenne, addig tápszerre van szüksége, tejet adni nekik TILOS!

Csak akkor kezdj kézzel etetésbe, ha van kellő türelmed és időd, mert a kicsiket bizony 2-3 óránként kell etetni, etetés után stimulálni őket és folyamatosan megfelelő hőmérsékletet kell nekik biztosítani. Ha teheted, inkább fordulj az állatkerthez, állatmenhelyekhez vagy hozzánk.

A kis sünik korának megállapításához egy kis segítség:

  • újszülött: rózsaszín, csupasz, tüskék fehérek
  • 7 napos: kezdenek szürkülni, apró szőrök már megjelennek, szemek még csukva
  • 10 napos: teljesen szőrösek, tüskék sötétebbek, szemük még csukva
  • 17 napos: szemük elkezd kinyílni
  • 21 napos: foguk elkezd kinőni
  • 25 napos: olyanok mint egy felnőtt süni, csak miniatűrök

És ne feledd, a keleti süni védett állat. Kedvtelésből nem tartható, csak addig legyen gondozás alatt, amíg valóban rászorul a segítségre! Ha szükséges a repatriálásban** is tudunk tanácsot adni.

Az ősszel talált kissüni nagy valószínűséggel igényli az átteleltetést

 

 

 

*stimulálás: A természetben a mama a kicsiket etetés után nyalogatja, hogy beindítsa az emésztésüket, ezt utánozva, nedves vattával vagy gézzel a kloaka környékét kell stimulálni addig, míg pisi és/vagy kaki nem ürül.

**repatriálás: más néven szabadon engedés. Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat, hiszen a kézzel nevelt vadállatot csak úgy kitenni a természetbe, megegyezik a halálos ítélettel. Itt tudsz róla olvasni, de kérdezz minket is bátran!