HibernációAzért alszanak téli álmot, hogy túléljek a hideg hónapokat. Ők olyan rovarevők, akik téli álmot alszanak. Képesek akár 5 hónapot is átaludni, elszigetelve pihenni a tél ideje alatt, amikor az eleség szűkös. Összegömbölyödnek és hetekig vagy hónapokig így maradnak.

Téli álom vagy kábultság?

Kábultság egy hosszan tartó alvás, ami alatt alig változik a testhőmérsékelt és lelassul az anyagcsere. Kábultságban az érzékeny állatok még mindig képesek reagálni a külső ingerekre alvás közben: Képesek felébredni és azonnal mozgásba lendülni. Kábultságot leginkább az élelem hiánya idézi elő a hidegebb időkben.

A hibernáció viszont teljesen más. A testhőmérséklet és a belső anyagcsere alaposan lecsökken. A sünik alig reagálnak a mechanikus ingerekre. A testhőmérsékletük megközelíti a környezetének hőmérsékletét. Amikor fagypont közeli (0-5° Celsius) az időjárás, csak akkor termel egy kevés hőt, hogy fenntartsa a minimum hőmérsékletét.

Miért alszanak téli álmot a sünik?

A fő oka a táplálék mennyiségének csökkenése. Mivel a tüskéi nem igazán szigetelik a hátát, nagy anyagcserére van szükségük, hogy testhőmérsékletüket 34° C körül tartsák. Ahogy az élelem ellátásuk apad ősztől a tél elejéig, egyre nehezebb vagy lehetetlen lesz a süniknek megtartani ezt. Szépen lassan eltűnnek az “energia szolgáltatók”, a bogarak és az egyéb zsákmány állatok. Napi zsírmennyiség és a csökkenő hőmérséklet szintén hatással bír a téli álomra való készülődésre, és hormonális változások is életbe lépnek. Így hát a sünik elvonunak téli álmot aludni.

Téli álom idején

Ha a sünik elegendő súlyt szednek fel, téli álmot alszanak. A hímek fekszenek le elsőként az időjárástól függően, akár már október elején. Aztán a nőstények követik, amikor kiheverték a gyermek nevelést. Legutoljára az apróságok alszanak el, mert nekik több idő kell ahhoz, hogy összeszedjék a szükséges súlyt. A fiatal süniknek legalább 500 grammot kell nyomniuk november elejéig, hogy túléljék az első téli álmukat. Itt tudunk mi, emberek segíteni nekik. Ha kertünk van, park közelében lakunk, ne sajnáljunk kitenni nekik enni és inni. Hogy mit lehet nekik adni? Itt megtalálod.

Anyagcsere változás

Téli álom alatt az összes életfunkció lecsökken a lehető legkisebbre. Az anyagcsere folyamat lecsökken 1.5% -ra csökken egy aktív állatéhoz képest:

  • Test hőmérséklet: a bőre megközelíti a környezete hőmérsékletét
  • Szívverés: lelassul a kb 200-ról 2-12 –re percenként
  • Légzés: lecsökken 13 percenként (ha ébren van: 50 )
  • Van egyéb hirtelen változás is, mint pl a vércukorszint lecsökkenése

Mikor a külső hőmérséklet eléri az 5° C-t, a sünik szépen lassan elkezdenek hőt termelni hogy megvédjék magukat a fagytól.

A téli álom hossza
A téli álom kb 5-6 hónapig tart. Az normális, ha időnként felébred, de ilyenkor a búvóhelyén marad és szép lassan újra elalszik. Van, amikor néhány napig aktívak és elhagyják a helyüket. Ilyenkor élelmet keresnek, vagy másik nyugvóhelyet.

Elalvás és ébredés

A süniknek 5-6 óra kell ahhoz hogy téli álomba essenek. Az elkövetkező hetekben és hónapokban felélik a zsírt, amit nyáron és tavasszal szedtek magukra. Rövid idejű ébrenlét a téli álom alatt nem szokatlan.

A sünik akkor ébredhetnek fel mikor a hőmérséklet tartósan 10° C felett van. Az ébredés pár órát és hatalmas energiát vesz igénybe, a sünik speciális lebernyeg*-et tárolnak a válluk körül erre a célra. A vérkeringésük ötszörösére növekszik, beindítva a szívet és a légzés szaporaságát, ezt kíséri az izmok megrázása, főleg a lábakban.

A sünik átlagosan a súlyuk 30% -át vesztik el a téli álom ideje alatt. Ébredéskor így elsődleges hogy élelmet keresnek a párosodás, szaporodás és a következő hibernáció körforgásában.