Az év emlőse a sün!A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot,, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, ezzel elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.

Az Év Emlőse program első faja a keleti sün (Erinaceus roumanicus). De miért pont a sün?

A 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) egyik megfigyelésre kiválasztott faja, a védett keleti sün, amely hazánk egyetlen őshonos sünfaja. A sün az elmúlt évek legnépszerűbb „Vadonlesős” állatává vált, hiszen a honlap látogatói, a lelkes „Vadonlesők”, eddig már több mint 1700 megfigyelési adattal gazdagították Magyarország „sün-térképét”. Sajnos a beküldött adatok több mint a fele azonban elgázolt példányokról érkezett! Az adatok kiértékelése, valamint hazai és nemzetközi példák is arra hívják fel a figyelmet, hogy főleg a tavaszi, udvarlási időszakban és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak, tömegesen esnek a közúti forgalom áldozatául ezek a különleges kisemlősök. Az Év Emlőse rendezvénysorozat keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a védett és különleges kisemlősfajunkra iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó elterjedésüket részletesebben nyomon követő programokat is indítunk országszerte. A „Sünbarát kert” kezdeményezéssel a lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedésüket, a regionális és országos mese- és képregényíró versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat is tervezzük elősegíteni. Az „Év Emlőse a keleti sün” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett, a nemzeti park igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Magyar Emlőstani Társaság.

 

A VadonleSÜNkkel kapcsolatos aktuális információkért látogasson el rendszeresen a honlapunkra, a VADONLESŐ facebook oldalára (https://www.facebook.com/vadonleso) valamint a facebook csoportba (https://www.facebook.com/groups/vadonleso/).

 

Jó sündörgést! 

(forrás: http://www.vadonleso.hu/aktualis/hirek/)