Újabb mentett süniket engedtek szabadonVédett állatokat, köztük sünöket, peléket, fülesbaglyokat, teknősöket és siklókat engedtek szabadon munkatársaink Somogy megyében, a petesmalmi tavak térségében.

Összesen csaknem negyven mentett állatot engedtek szabadon munkatársaink a belső-somogyi Petesmalom térségében. A szerdán elengedett állatok mindegyike védett fajhoz tartozik: húsz keleti sün (Erinaceus roumanicus), két nagy pele (Myoxus glis), négy erdei fülesbagoly (Asio otus), kilenc mocsári teknős (Emys orbicularis), egy vízisikló (Natrix natrix) és egy erdei sikló (Elpahe longissima) került vissza a természetbe.

 

Az állatok többsége sérülten, illetve elárvult kölyökként, fiókként került be a hozzánk, többnyire jó szándékú magánszemélyek, illetve civil természetvédők jóvoltából. A mentett állatok a természetvédelmi mentőhelyen kaptak elhelyezést, illetve gyógykezelést, s egészen addig gondoskodtak róluk munkatársaink, amíg a jószágok el nem érték azt a kondíciót és egészségi állapotot, amely lehetővé teszi, hogy a természetben önállóan is megtalálják a táplálékukat. Szabadon engedésükre azért is volt ideális ez az időpont, mert az említett fajok többségére téli álom, illetve nyugalmi periódus jellemző. A most szabadon engedett állatoknak azonban még bőven lesz idejük visszaszokni a vadonbeli körülményekhez, így időben találhatnak maguknak megfelelő telelőhelyet is.

Az állatok szabadon engedése során apró, érdekes közjáték történt. A két nagy pele közül az egyik ugyanis egyáltalán nem siette el a vadonba való visszatérést. Egy rövid erdei körséta után pár másodpercre még a szállítóketrecbe is visszatért, majd – mielőtt végképp bevette volna magát az erdőbe – hosszasan pózolt a jelenlévő operatőröknek, fotósoknak.

 

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is előfordult, hogy szakembereink védett állatokat juttattak vissza a vadonba, különféle természetvédelmi oltalom alatt álló területeken. A helyszíneket mindig az alapján választjuk ki, hogy a helyi természeti viszonyok megfelelnek-e az elengedésre váró állatoknak, illetve, hogy az adott terület egyébként része-e a szóbanforgó faj elterjedési területének. Fontos a helyi szakemberekkel való együttműködés is. A mostani alkalommal az állatok elengedésére a Somogyi Természetvédelmi Szervezettel illetve a Zöld Folyosó Közalapítvánnyal közösen került sor. Ezzel a két szervezettel Állatkertünk hosszú évek óta eredményesen dolgozik együtt, egyebek mellett a magyarországi vidrák védelme érdekében is.

Képek: Bagosi Zoltán

Forrás: Állatkert honlapja