A sün szaporodásaA terhesség 35 napja után, átlagosan 4-5 siket és vak bébisüni jön a világra 15-20grammosan. A mamasüni 6 hétig szoptatja kicsinyeit, a hímeknek semmi munkájuk nincs a kicsik nevelésével. Amikor már 3-4 hetesek hagyják el először az apróságok a fészket és mennek felfedező túrára, ilyenkor már esznek szilárdat is.

Párzás

A párzási időszak áprilisban vagy augusztusban van. A szeptemberi csemeték túlélési esélyei igen alacsonyak.
Az udvarlási rítus alatt  a hím a nőstény körül órákig kering. Először a nőstény agresszívan reagál az udvarlónak, felborzolja a tüskéit a hátán. Amikor behódol, a párzás hasonlóan zajlik le mint más emlősöknél: A hím a nőstény hátára mászik. A párzás alatt, a nőstény lesimítja tüskéit. A közösülés után a pár szétválik. A sünik nem egy életre választanak párt. A hím útjára megy keres még nőstényeket.

A párzási időszak alatt (+1 vagy két hónap) talált süniknél érdemes átgondolni, hogy a süni vajon valóban rászorul-e az áttelepítésre. Ugyanis a mamától elszakított kicsiknek nincs esélyük a túlélésre.

Szülés és gondozás

A terhesség 35 napja után, átlagosan 4-5 siket és vak bébisünit hoz világra, akik 6 hétig szopnak napközben. A mamasüni éjjel jár táplálkozni. A születéskor a sünibébiknek már van kb 100, puha, fejér tüskéjük. A sünbébik súlya 12 és 25 gramm között van.

Sünibébik

Amikor már 14 naposak, kinyílik a szemük és hallani kezdenek. 21 naposan kinőnek a tejfogaik, néhány nap múlva a kölkök felfedező utakat tesznek, és első alkalommal próbálnak maguknak élelmet vadászni. Eleinte a kis sünik nem sok élelmet tudnak maguknak fogni, így a mamasüni folytatja a szoptatást és gondozást egészen 6 hetes korukig. A 6 hetes sünik már függetlenek és szétszóródnak.  Ha ilyen kis sünit találsz a teendőket itt találod.