A sün tüskéirőlEgy sünit könnyedén megismerni a tüskéiről. A tüskés kültakaró tetőtől talpig megvédi őt megannyi ellenségtől, a pocakján pedig szőr található. Ha veszélyt érez, a vidám szuszogásból pillanatok alatt összegömbölyödik egy tüskelabdává.

A süntüske anyaga és szerkezete

A tüske nem más, mint módosult szőr. Ezek keratinból* (kéntartalmú fehérjestruktúrák) vagyis szaruból vannak. Ez a protein a fő alkotóeleme a hajnak és a körmöknek – természetesen a sün tüskének is – és ez ad neki erőt és rugalmasságot.

Öregebb tüskék kb 2-3 cm hosszúak, a „babatüskék” kisebbek közül van, ami az 1 cm-t se éri el. Az átmérője egy felnőtt sün tüskéjének 2 mm is lehet. A tüskék a hegyüknél újulnak meg, a tövük hagyma alakban végződik a bőr alatt, amit izmok vesznek körül. Minden tüske üreges. A belső fal vastagsága kb 0.5 mm és átlós septával** van megerősítve. Ennek következtében a struktúrája merev, de nagyon könnyű. Emellett az anyaga rugalmas és csak ritkán törik. Ez az összeállítás (sün) életet menthet: Párnaként használják, ha magasról leesnek. Otthon ne próbáljátok ki.

A tüskék beige és barna csíkosak. A vadonban ez kiváló álcát jelent. A sünik élete folyamán a tüske-kabát világosodik és vörösödik, a sötét csíkok kifakulnak.

A tűhegyes tüskék a bőrizmokban ülnek. Minden egyes tüske mozgatásáért, lesimításáért és borzolásáért egy saját merevítő izom felel.

A tüskék típusa és száma

Összesen három generációja van a tüskéknek. Sünikék kb 100 tüskével születnek. Ezek már a szülés előtt kialakulnak. A tüskék a testnedvekkel teli bőrbe ágyazódnak, így a mamasüni nem sérül meg a szülés közben. Néhány órával a születés után a tüskék hegye előbújik. Ezek a tüskék ilyenkor még fehérek és puhák.

4-5 nap után néhány színesebb tüske kezd el nőni, sarjadzani; a fehér tüskék fokozatosan kihullanak. A második generációs tüskék valamivel kisebbek a felnőtt tüskénél, de minden további vonatkozásban hasonlóak.

2-4 hetesen bukkannak elő a felnőtt tüskék, sötét csíkos tüskék, amik átveszik az ifjúkori tüskék helyét. Egy tüske átlagos élettartama legalább 18 hónap. Felnőtt sünik egyszer-egyszer vesztenek el tüskét, amik újranőnek.

A tüskék száma gyorsan növekszik, ahogy a sünike nő: a születéskori 100 tüskén felül további 300 tüskét növesztenek az első tíz napon. Egy 43 gr-os süni kölyök legalább 2000 tüskével, már éppen önállósult süni növendék úgy 3500-al büszkélkedhet. Egy felnőtt állatnak kb. 8000 tüskéje van.

Gömbölyödés

A vadászaton levő sün tüskéi, illetve nyugalmi állapotban, valamint nappali alvásnál elernyedve a testen fekszenek. Amint a sün fenyegetve érzi magát, több ezer kicsiny izmot feszít meg, melyek minden tüskét körülvesznek, és így emeli meg tüskeruháját. Az összehúzott bőrizomzat váltja ki ezt a reakciót.

A homloktüskéket húzza be elsőként, mint egy sisakrostélyt a szemek felett. Veszélynél, illetve érintésre pillanatok alatt össze tudnak gömbölyödni, és meg teljesen meg tudják védeni a testet. Az összegömbölyödés kevesebb, mint egy másodperc alatt megy végbe. A lábakat behúzzák a testbe és egy gyűrűizom segítségével a sün összekuporodik egy tüskelabdába!

Az összegömbölyödött sün valamennyi álló tüskéje rövid és rézsútos. Amíg a sünállás a veszélytől való védelemként, míg téli álom alatt, az állat így válik – majdnem – megtámadhatatlan erőddé. Ebben az állapotban tud a sün a téli álom alatt több órán át, sőt heteken keresztül mozdulatlan maradni.

 

Mindenekelőtt szaglás által találja meg a sün a táplálékát és fajtársait. A hallás ugyancsak megkülönbözteti, ez jóval messzebb terjed az ultrahangos területben. A látási képessége ezzel szemben csak mérsékelt.

Veszély esetén fújtat, pufog vagy köhög a sün. Néha az ember hallhat egy világos „dühös kiabálást” vagy az ő fájdalmas- vagy félelemkiáltását, ami sikításra, akár hápogásra emlékeztet.

Egy további értelemben az érzékszerv egy „Jacobsonsche” orgánum. Ha egy a sün egy számára ismeretlen szaggal, vagy anyaggal, vagy élénk színnel találkozik, megszagolja, és habos nyála keletkezik. A vizsgálat után az anyagot leköpi a nyállal. Ez egy sün sajátosság, amit természetesen nem veszettségből csinál.