Sünbarát kertA sünik sokat kalandoznak, csavarognak az éjszakában, míg élelemre vadásznak. A kerítések, mint határok veszélyesek is lehetnek. Beragadhatnak, így a legkényelmesebb megoldás, ha egy-egy kisebb lukat készítünk, ahol kényelmesen átférnek. Vagy nagyobb lukú kerítést kell választani.

Biztonságos kert

Növényvédők és gyomirtók a rovarokat is megölik, így a sünik nem keresnek majd ott ételt. Ha kis kártevők mégis elszaporodnánk, alkalmazzunk bió szereket. Ne alkalmazzunk mesterséges trágyát, a komposzt föld, mulcs és egyéb természetes trágyákkal ugyanazt az eredményt el lehet érni, és az állatoknak sem káros.

Ne vágj le minden füvet, mert a bokrok tövében, levélkupac alatt vagy akár a szénaboglyában is sünik szundikálhatnak. Földigiliszták, bogarak és rovarok lapulnak a rövid fűben. Virágzó és felmagzott virágok és pázsit (rét) nem csak a bogaraknak fontos. Ezért legfeljebb kétszer egy évben kaszáljunk, akkor is különös figyelemmel, de a bokroknál és a bozótosnál egyáltalán ne.

Hagyj búvóhelyeket a süniknek!
A sünik kedvenc búvóhelye a bokrok alja, levél kupacok alja, komposzt és persze a farakás, lépcső illetve kőrakás alatti helyeket sem vetik meg. Ha kertészkedés közben felzavarsz egy kissünit – esetleg egy családot kissünikkel – akkor takard őket vissza levéllel gyorsan, és ha tudod akkor attól a helytől tartsd távol a kutyákat. Tegyél ki nekik egy tálka vizet – és ha kíváncsiságod erős – egy kis élelmet. Hálás csámcsogásokkal adják majd tudtodra milyen jól érzik magukat.

 

Gondoskodj ivóvízről! Egy kis kerti tó sekély parttal biztos megmenti a süniket a szomjhaláltól, pláne a forró nyarakon. Egy szimpla lapos cserépalátét, kerámia edényke is megoldást nyújthat.

Honnan tudod, hogy járt ott egy süni? Meglepetés csomagokból :)

Táplálék kiegészítés az ínséges időkben: 

Legjobb ősszel és tavasszal felállítani az etetőket, ezzel akár meg is oldjuk a téli álom előtti felhizlalásukat. Megfelelő pl.: az aszpikos cicakaja, keverve egy kis száraz süni táppal – vagy egy kis tojásrántotta. A sünnek szánt eleséget érdemes megóvni a madaraktól és az esőtől. Tedd az élelmet egy dobozka alá, aminek készíts egy 10*10 cm-es bejáratot két oldalon. Naponta mossuk ki az etető edényeket, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.

Sün házak és süni etetők:

Ha szeretnéd a süniket rendszeresen látni a kertedben, készíts nekik házat (néhány boltban kaphatóak), ahol elbújhatnak napközben. Ennek a háznak még szükséges az elejét jobban befedni, hogy valóban menedékként szolgáljon egy kis süninek. Te magad is könnyen elkészítheted.

 

Sünikre leselkedő veszélyek:

Sok veszély, amit nem is hinnénk, leskelődik a süni egészségére vagy akár életére. Számos veszély viszont könnyen felismerhető és – sokszor csekély ráfordítással – elkerülhető vagy elhárítható, ha a saját kertünket és környezetét egy süni szemével tekintjük meg.

Közlekedés:

 

Az utakon számtalan süni hal meg. Az előzékeny, figyelmes vezetés és a sebességkorlátozások betartása – kiemelten szürkületkor és éjszaka zöldövezeti települések környékén – csökkentheti a halálos kimenetelű gázolásokat.

 

Fűnyírók, fűkaszák, szegélynyírók:
Bokrok és sövények alatti, nehezen áttekinthető helyeken a fűnyírásnál sok süni, akik ott szeretnek nappal aludni, elveszti végtagját vagy akár életét. Magasra nőtt füvet csak előzetes átvizsgálás után kellene lenyírni vagy – az még jobb – egyáltalán nem.

Komposzt, ágrakás, lombrakás stb. átrakódásánál óvatosan kell eljárni. A sünik ott is megbúlyhatnak.

Óvatosan a méreg alkalmazásakor

 

Rovarirtók, gyomirtók és kémiai trágyák érzékenyen megzavarják a kertben lévő ökológiai egyensúlyt. Ráadásul egészségügyi károkat is okoznak külső érintkezéssel vagy táplálék által. Az alternatíva: bió kertek! Mondjon le a következőkről:

- Rovarirtó
- Gyomirtó
- Csigairtó
- Műtrágya

Kerítések és hálók:

 

Egy drótkerítés csapda lehet egy süninek, sérüléseket okozhat vagy akadályozza a süni mozgását. Inkább ültess sövényt és olyan kaput válassz, amely egy süni számára könnyen járható, vagyis alatta ki tud bújni. Nagy lukú drótkerítésekben könnyen megakadhatnak a sünik áthaladáskor. Érdemes tehát úgy elhelyezni a kerítést, hogy kisebb testű állatok alatta elférjenek vagy néhány helyen hajtsuk fel a kerítést, húzzuk szét a drótszálakat.
Az elektromos legelőhálók a süniknek halálos csapdát jelentenek, ha túl közel vannak a földhöz.

Bogyós bokrok feletti hálók ne érjenek földig. Sünik és madarak számára is csapda lehet. A szőlőben a hálókat erősen meg kell feszíteni, 40 cm-es távolságban a földtől. Halhálókat és horgászbotokat nem szabad felügyelet nélkül a szabadban pl. kempingben lerakni!
Mezőgazdasági üzemekben és körülöttük a sünik újra és újra csapdába esnek szalmaszalagokba vagy fóliamaradékokban vagy azokkal együtt kerülnek „eltakarításra”. Drótbálákat nem szabad a földön tárolni, itt veszélyeztethetik a süniket. Ha a bála mégis a földön van, fel kell rá készülni hogy egy – vagy akár egy család – beköltözik, hisz a széna kitünő alapanyag a fészeképítéshez.

Lezuhanás veszélye

Sokszor beleesnek a sünik meredek falu vermekbe, aknákba, árkokba vagy betonozott komposzt tartályokba, amelyekből egyedül nem tudnak kimászni. Ezért el kell helyezni egy deszkát, hogy segítsünk nekik kijutni vagy pl. az árok végén földdel alakítanak egy rámpa félét. Téglákat is el lehet helyezni, hisz a sünik jól tudnak lépcsőt mászni.
A pinceablakokat és világító aknákat kislyukú dróthálóval érdemes ellátni, hogy sünik és más kis állatok ne essenek be.
Azok a süniknek, akik lestek a pincelépcsőn, könnyedén lehet segíteni, ha minden lépcsőfokra téglát helyez, hogy csökkentse a lépcsőfok magasságát.
Meredek falu medencékben és kerti tavakban a sünik megfulladhatnak. Egy behelyezett deszkával vagy nádszőnyeggel (mindkét oldalán kőnehezékekkel) kilépőként életmentő lehet. A sünik tudnak ugyan úszni, de a kicsik még ügyetlenek.
Ruhaszárítók vagy zászlóoszlopok földben elhelyezett csőcsonkjai igen szűkek, de a kis sünik akkor is beleeshetnek. Azért nem használatuk esetén azokat a csőcsonkokat egy fadugóval el kell zárni.
Utcán lévő, földdel egyenlő lefolyók és a szőlőkben lévő lefolyóaknák halálos csapdát jelenteken a süniknek és más kis állatoknak, azokban éhen halhatnak vagy akár belefulladhatnak. Szűkebb rácsok vagy kilépő-segédeszköz esélyt adnak, hogy magukat kiszabadítsák. A szőlészetben már léteznek állatbarát szerkezetek, amelyek elhárítják az ilyen baleseteket.

Kerti tüzek

A kerti hulladék elégése előtt, amennyiben egyáltalán engedélyezett, óvatosan át kell rakni a rakást, mivel elbújhat alatta süni.
Néha előfordulhat, hogy véletlenül bezárjuk a sünikéket garázsba, kertes házba, szerszámkamrába vagy fóliasátorba. Ha kisebb menekülő nyílásokat vagy csak kifelé nyitható “macska-ajtókat” helyezünk el, könnyen megmenekülhet az állatka.

Vadászkutyák

Az ilyen kutyák súlyosan megsebezhetik vagy megölhetik a sünit. Sokszor akkor is meghal a süni, amikor a kutya kiássa őt a téli álom alatt fészkéből. A kutyákat felügyelet alatt kell tartani a szabadban. Éjszaka ne hagyjanak eledelt a kutyaólban, mert a haspók sünik bemerészkedhetnek!
Persze, nem minden helyzetben tudunk a kutyánk mellett állni és lesni minden mozdulatát, de ha már megtörtént a baj, kiásott egy sünit, igyekezzünk a sünikét meggyógyítani ha baja esett, vagy egy természetvédelmi területre, erdőbe, nagy parkba elvinni ha sérülés nélkül megúszta.

Dobozok, bögrék, műanyagzacskók, szemeteszsákok

Eldobott dobozokbam, mint pl. üres macska- vagy kutyaeledel-, joghurtdobozokban a sünik kíváncsian keresnek maradékokat és beszorulhatnak. Ha nem veszi észre a sünit senki, az halálos ítélet nekik. Műanyagzsákokat és szemeteszsákokat mindig be kell kötni és ne hagyd sokáig a szabadban. Fészekkereső sünik széttépik az ilyen zsákokat, bemásznak és lehet, hogy a szemételszállító elviszi őket.

A kíváncsi sünik mindenhova bedugják az orrukat, kérdés egyedül ki tudnak e jönni.

Egér-és patkány csapdák, méregcsalik

Ha már méreggel bánunk, bánjunk úgy hogy csak a kártevőnek okozzon kellemetlenséget. A csapdákat min 50 cm-el a földtől kell felállítani, asztalokra, dobozokra, falakra vagy deszkahallomra, hogy csak rágcsálok érhessék el, de a sünik nem. Ugyanígy kell a méregcsalikkal is bánni, viszont azokat még szűkebb csövekben kell elhelyezni, hogy pl. sem a madarak, sem a mókusok ne férjenek hozzá.