Szabadon engedésA szabadon engedés vegyes érzéseket ébreszt.

Boldog vagy, hogy a kis süni, akinek az életét megmentetted, megkönnyítetted, újra a természetben élhet, gyarapodhat… de egy könnycsepp ott lesz a szemünkben, szívünkben, hisz olyan könnyen megszerethető kis lények.

De mégis, mi azt mondjuk, ez a könnycsepp legyen édes és engedjük szabadon a süniket, ők ott tudnak csak teljes életet élni!

A szabadon engedés, azaz repatriálás nem egyik pillanatról a másikra történik!

Szükség van egy kiszoktatási időszakra, amikor még megfigyelés alatt van a süni, de már kint tölti a napokat-éjszakákat. Erre a legalkalmasabb egy kinti futtató. Ebben helyezzünk el itatót és fészek alapanyagot, had gyakoroljon. Az etetést fokozatosan kell csökkenteni, hogy rákényszerítsük arra, hogy megdolgozzon az élelemért. Ezt lehetséges kis csalással is segíteni, pl.: boltban vásárolt tücsköket bedobni a futtatóba.

A futtatóba legalább 2 hetet töltsön el a süni, de mindig fontos tudni, hogy mennyi időt volt "fogságban". Ha csak pár napra került gondozásba, akkor nyilván a két hét nem szükségszerű.

Olyan helyet keressünk, ahol nincs a közelben autóút, sok a bokor, ahol elbújhat és feltehetőleg akad bogáreleség :)


Ha a sünit tél előtt engednénk el akkor győzödjünk meg róla, hogy a súlya megfelelő-e és egészséges-e. Ha igen, akkor nincs okunk átteleltetni. ha a súlya nem megfelelő akkor a télen lakásban kell tartani.

Ne feledjük, a sün egy vadállat, háziasítani sosem fogjuk tudni, és nem is szeretnénk. Ha időnként a természetes kiválasztódásba bele is szólunk, egy süni akkor is a legboldogabb a természetben lesz.

A süni védett állat, szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.