Sünt találtam mit tegyek?Kedves Olvasó!

Szeretnénk felhívni a figyelmedet az általunk hirdetett misszióra. A süninek a természetben van a legjobb dolga. Ha találtál egyet, megvizsgáltad és a sünike egészségesnek tűnik, kérünk ereszd szabadon. Keress egy autók által legkevésbé járt helyet, legyen zöld, sok bokor, aljnövény, hogy biztonságban élhesse tovább az életét. Ha ápolásra szorul a sünike, kövesd az állatorvos tanácsait, vagy fordulj hozzánk bizalommal.

Nini, egy sünfészek! - A5-ös, kétoldalas kisfüzet

Sünökről általában

A felnőtt sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, mert bár alapvetően kedves és barátságos élőlények, de a tüskéik megsérthetik a kezed és talán meg is harapnak. Ha megállapítottad, hogy egy süninek segítségre van szüksége, vedd fel és tedd egy újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba. Ezen felül tehetsz még egy törülközőbecsavart meleg vizes palackot is (vagy más műanyag üveget meleg vízzel töltve) a dobozba; a közvetlen hő segít a sokkos állaton. A sünit amilyen hamar csak lehet, el kell vinni egy állatkórházba.

Ha nincs lehetőséged azonnal elvinni:

adj neki enni:

gilisztát, tücsköt- bogarat, amit csak be tudsz fogni a kertben, száraz aprószemű cicatápot, aszpikos macskatápot (csak ha nagyon gyenge és felnőtt a süni)

inni:

vizet (SOSE ADJ TEJET EGY  SÜNNEK - a kicsiknek is csak speciálisat anyatejpótló-tápszert szabad)

Mikor segítsünk?

Ha egy sün napközben kint van

A sünök éjszakai állatok, napközben alszanak és éjszaka kutatnak élelem után. Csak akkor jönnek ki napközben, ha valami baj van. Minden sün, amit napközben találsz valószínűleg segítségre szorul.

Ha egy sün távol alszik a búvóhelyétől

Sünök csak speciális fészekben szundiznak és alszanak téli álmot. Ha találsz egyet a kert vagy járda közepén fekve, feltételezhető hogy beteg így vidd el egy állatkórházba, állatkertbe.

Egy árva felügyelet nélkül

Fiatal sünök a családi fészekben laknak. A picik csak akkor hagyják le a búvóhelyüket, ha baj van. A sünik nagyon éles, hangos hangot hallatnak, ha szenvednek.

Sünit elütötte egy autó

Süniket gyakran ütik el kocsival, és az autók különböző sérüléseket okozhatnak, ezeket az állatokat muszáj azonnal orvosi ellátásban részesíteni.

Egyik lába sérültnek tűnik

Törött lábakat könnyű kezelni, vidd el a sünit a helyi állatkórházba amilyen hamar csak lehet.

Süni 600 g alatt kemény hideg téli időben

Süniknek legalább 20% zsírra van szükségük, hogy túléljék a téli álmot, minden állatnak ezen súly alatt szükséges a benti átteleltetése.

Mindkét hátsó lába lóg

Gerincsérülésre mutat, nagyon óvatosan bánj a sünivel és vidd el a sünit a helyi állatkórházba a lehető leghamarabb.

Nyílt sebe van a süninek

El is fertőződhet és segítség nélkül nem gyógyul meg.

A süni hálóba akadt

Ne te engedd ki. Többet árthatsz mint segítesz.
Vidd azonnal az állatorvoshoz, hálóval együtt. Nekik kell levágni és jó ha legalább 7 napig bent tartja megfigyelésre, komplikációk esetén.
Hogy segíts a süniken, mindig gondoskodj arról, hogy legalább 20cm –re a föld felett legyen a háló, így nem tudnak beleakadni.

Az árva süni sérültnek látszik

Minden fiatal sünit, aki megsérült, vagy napközben van kint, el kell vinni egy állat kórházba.

Mikor hagyjuk magukra?

Amikor a süni a fészkében van

A sünik egész nap a fészkükben alszanak. Kérlek, ne zavard őket.
A sün 600 g-nál nehezebb és nem sebesült a tél folyamán.
Hagyd békén, téli álmot fog aludni, ha kész rá.

Láthatóak az árvák a fészekben

Sose zavarj egy fészeknyi kölyköt, az anyjuk elhagyja őket, ha megteszed, és mesterségesen kell felnevelni őket. Nekik százszor jobb az anyjukkal, aki sokkal sikeresebben tudja felnevelni őket, mint ember tudná. Ha ha biztos vagy abban hogy mama süni nem tér vissza, akkor a kicsik segítségre szorulnak, keress minket bizalommal.