sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünökről

Mindenképp győződj meg arról, hogy a süninek valóban szüksége van-e a segítségedre.

A sünik védett állatok, tartásuk hobbiállatként nem megengedett!

0-80 grammig bébi
80-300 grammig kölyök
300-500 grammig tinédzser
500 gramm felett pedig már felnőtt süniről beszélünk.

Ha bébi sünit találsz, neki szakszerű és gyors segítségre van szüksége. Tegyél mellé melegvizes palackot és juttasd el állatkertbe vagy állatorvoshoz.

Ha a süni már kölyök, tini vagy felnőtt, csak száraztápot kell majd kapnia, és arra kell figyelni, hogy mindig legyen neki tiszta víz. 650 gramm feletti süni magától is át tud telelni a természetben

Fontos, hogy a táp minőségi és kölyök cicáknak való száraztáp legyen. Az tartalmaz ugyanis megfelelő vitaminokat és tápértéket a megfelelő csontozat és fogak megerősödéséhez.

Sün fészket találtam, mit tegyek?

Első sorban semmit. Ha felzavartad a fészket, a mama nagy eséllyel arrébb fogja költöztetni a kicsiket egy új helyre. Ne kapd fel azonnal a kicsiket, mert ezzel elveszed az esélyét annak, hogy a mama felnevelhesse őket. Nekik százszor jobb az anyjukkal, aki sokkal sikeresebben tudja felnevelni őket, mint ember tudná.

Ha a fészek olyan helyen van, ahol veszélyben az egész család, akkor a mamával együtt arrébb lehet őket mozgatni, úgy, hogy a fészekanyaggal együtt a mamát és kicsinyeit egy dobozba összerakod és elviszed biztonságos helyre. Ott engedd ki őket, fektesd le a dobozt, a mama majd keres új helyet a fészeknek. Sose fogd meg a süniket szabad kézzel, mindig legyen rajtad kesztyű!

Ha biztos vagy abban, hogy mama süni nem tér vissza (kutya támadás, elütötte az autó, stb.), akkor a kicsiknek szakértő segítségre van szükségük. Keress minket bizalommal, segítünk a következő lépésben.

Ha már biztos, hogy kell a segítség:


Amíg a kis süni a mamával lenne, addig tápszerre van szüksége, tejet adni nekik TILOS!

Csak akkor kezdj kézzel etetésbe, ha van kellő türelmed és időd, mert a kicsiket bizony 2-3 óránként kell etetni, etetés után stimulálni* őket és folyamatosan megfelelő hőmérsékletet kell nekik biztosítani.

Ha teheted, inkább fordulj az állatkerthez, állatmenhelyekhez vagy hozzánk.

A kis sünik korának megállapításához egy kis segítség:

  • újszülött: rózsaszín, csupasz, tüskék fehérek
  • 7 napos: kezdenek szürkülni, apró szőrök már megjelennek, szemek még csukva
  • 10 napos: teljesen szőrösek, tüskék sötétebbek, szemük még csukva
  • 17 napos: szemük elkezd kinyílni
  • 21 napos: foguk elkezd kinőni
  • 25 napos: olyanok mint egy felnőtt süni, csak miniatűrök

És ne feledd, a keleti süni védett állat.
Kedvtelésből nem tartható, csak addig legyen gondozás alatt, amíg valóban rászorul a segítségre! Ha szükséges a repatriálásban** is tudunk tanácsot adni.

Az ősszel talált kissüni nagy valószínűséggel igényli az átteleltetést:
Itt találsz több információt, hogy mit tegyél ha sünt találsz.

*stimulálás: A természetben a mama a kicsiket etetés után nyalogatja, hogy beindítsa az emésztésüket, ezt utánozva, nedves vattával vagy gézzel a kloaka környékét kell stimulálni addig, míg pisi és/vagy kaki nem ürül.

**repatriálás: más néven szabadon engedés. Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat, hiszen a kézzel nevelt vadállatot csak úgy kitenni a természetbe, megegyezik a halálos ítélettel.