sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát kert

A sünök sokat kalandoznak, csavarognak az éjszakában, míg élelemre vadásznak. Kertesházas övezetekben gyakori vendég a háznál. Sok olyan dolog akad egy kertben, amire az ember nem veszélyforrásként tekint, ám egy süni számára valóban nagy kockázatot rejthet. Egy kis odafigyeléssel, tudatos tervezéssel és megelőző szemlélettel azonban biztonságossá tehetjük a kertet a sünik számára is.

Biztonságos kertészkedés

A kertben használatos vegyszerek megzavarják a kertben lévő ökológiai egyensúlyt, egészségügyi problémákat is okozhatnak külső érintkezéssel vagy elfogyasztással. A növényvédő- és gyomirtó szerek a rovarokat is megölik, így a sünik nem keresnek majd ott ételt. Ha a kis kártevők mégis elszaporodnának, használjunk bio szereket! Ne alkalmazzunk mesterséges trágyát: a komposzt földdel, mulccsal és egyéb természetes trágyákkal ugyanazt az eredményt el lehet érni, és a kertbe betérő állatoknak sem káros.
Ne vágj le minden füvet, mert a bokrok tövében, összegereblyézett levélkupacok alatt vagy akár a szénaboglyában is sünik szundikálhatnak. Földigiliszták, bogarak és rovarok lapulnak a rövid fűben, ezeket a sünik szívesen eszik, tehát a virágzó és felmagzott virágok és pázsit (rét) nem csak a bogaraknak fontos. Ezért legfeljebb kétszer egy évben kaszáljunk, akkor is különös figyelemmel, de a bokroknál és a bozótosnál egyáltalán ne!

Kerítések és hálók:
Drótkerítésnél egy süni könnyen szorult helyzetbe kerülhet, és akár csúnya sérüléseket is szerezhet. Inkább ültess sövényt és olyan kaput válassz, amely egy süni számára könnyen átjárható, vagyis alatta ki tud bújni. Nagylyukú drótkerítéseknél néhány helyen hajtsuk fel a kerítést, húzzuk szét a drótszálakat!
Az elektromos legelőhálók a süniknek halálos csapdát jelentenek, ha túl közel vannak a földhöz.
Bogyós bokrok feletti hálók ne érjenek földig, mert az a sünik és a madarak számára is csapda lehet. A szőlőben a hálókat erősen meg kell feszíteni, 40 cm-es távolságban a földtől. Horgászfelszerelést pedig mindig zárt térben tároljunk, a halhálókat és horgászbotokat nem szabad felügyelet nélkül a szabadban pl. kempingben lerakni!

Mezőgazdasági üzemekben és körülöttük a sünik újra és újra csapdába esnek szalmaszalagokban vagy fóliamaradékokban, vagy azokkal együtt kerülnek „eltakarításra”. Drótbálákat nem szabad a földön tárolni, mert veszélyeztethetik a süniket! Ha a bála mégis a földön van, fel kell rá készülni, hogy egy süni – vagy akár egy család – beköltözik, hisz a széna kitűnő alapanyag a fészeképítéshez.

Lezuhanás veszélye
A kíváncsi sünik mindenhova bedugják az orrukat, kérdés egyedül ki tudnak-e jönni. Gyakori baleset az, ha egy süni beleesik meredek falu vermekbe, vízóra-aknákba, árkokba vagy betonozott komposzt tartályokba, amelyekből egyedül nem tudnak kimászni. Célszerű elhelyezni egy deszkát, hogy segítsünk nekik kijutni vagy pl. az árok végén földdel kialakítani egy rámpa-félét. Téglákat is el lehet helyezni, hiszen a sünik jól tudnak lépcsőt mászni. A pinceablakokat és világító aknákat kislyukú dróthálóval érdemes befedni, hogy sünik és más kis állatok ne essenek be. Ha már egy süni lesett a lépcsőn, nem muszáj kézzel kivenni, elég minden lépcsőfokra egy téglát tenni, ügyesen felmászik, ha nem sérült meg.
Meredek falú medencékben és kerti tavakba a sünik belefulladhatnak, mert bár tudnak úszni, de túl sokáig nem bírják magukat a felszínen tartani. Egy behelyezett deszkával vagy nádszőnyeggel (mindkét oldalán kőnehezékekkel) kilépőként életmentő lehet. Ruhaszárítók vagy zászlóoszlopok földben elhelyezett csőcsonkjai igen szűkek, ebbe a kis sünik esnek bele néha. Ezért célszerű ezeket a csonkokat bedugaszolni valamivel, ha épp nincsenek használatban.

A talajszinten kialakított lefolyók halálos csapdát jelenthetnek a süniknek és más kis állatoknak, azokban éhen halhatnak vagy akár belefulladhatnak. Szűkebb rácsok vagy valamilyen kilépő-segédeszköz elhelyezése esélyt ad a kiszabadulásra. A szőlészetben már léteznek állatbarát szerkezetek, amelyek elhárítják az ilyen baleseteket. Néha előfordulhat, hogy véletlenül bezárjuk a süniket garázsba, kertes házba, szerszámkamrába vagy fóliasátorba. Ha kisebb menekülőnyílásokat, vagy csak kifelé nyíló “macska-ajtókat” helyezünk el, könnyen kijuthat a kis csavargó.

Fűnyírók, fűkaszák, szegélynyírók
A bokrok és sövények alatt sok süni szeret nappal aludni, emiatt a nehezen áttekinthető helyeken a fűnyírásnál sok süni megsérül, elveszítik végtagjukat vagy akár életüket. Ezeken a helyeken mindig óvatosan, előzetes átvizsgálás után használjunk ilyen eszközöket! Óvatosan kell eljárni a komposzt, ágrakás, lombrakás stb. átrakodásánál is, mert a sünik ott is megbújhatnak.

Kerti tüzek
A kerti hulladék elégése előtt – amennyiben egyáltalán engedélyezett – óvatosan át kell rakni a rakást, mivel elbújhat alatta süni. Különösen fontos ez nyáron, amikor újszülöttek fészke lehet a kupac alján, és ősszel, amikor téli álomra vonulnak el a sünök.

Nézz a kupac alá mielőtt meggyújtod!
Nézz a kupac alá mielőtt meggyújtod!

Eldobott dobozokban, mint pl. üres macska- vagy kutyaeledel-, tejtermékes dobozokban a sünik kíváncsian keresnek maradékokat – és beszorulhatnak. A fészekkereső sünik széttépik az ilyen zsákokat, bemásznak, és nem biztos, hogy élve kijutnak onnan. Ha nem veszi észre senki, az halálos ítélet nekik. Emitt figyelni kell arra, hogy a műanyag zacskókat és szemeteszsákokat mindig összekössük, és ne hagyjuk sokáig a szabadban!

Egér-és patkány csapdák, méregcsalik
Ha már méreggel bánunk, bánjunk úgy, hogy csak a kártevőnek okozzon kellemetlenséget. A csapdákat min 50 cm-rel a földtől kell elhelyezni – asztalokra, dobozokra, falakra vagy deszkahallomra -, hogy csak a rágcsálók érhessék el, de a sünik ne Ugyanígy kell a méregcsalikkal is bánni, viszont azokat még szűkebb csövekben kell elhelyezni, hogy sem a madarak, sem a mókusok ne férjenek hozzá!

Hagyj búvóhelyeket a süniknek!

A sünik kedvenc búvóhelye a bokrok és levélkupacok alja, valamint a komposzt, de a farakás, lépcső és kőrakás alatti helyeket sem vetik meg. Ha kertészkedés közben felzavarsz egy kissünit – esetleg egy családot kissünikkel – akkor gyorsan takard őket vissza levéllel, és ha tudod tartsd távol a kutyákat a fészektől! Tegyél ki nekik egy tálka vizet – és ha kíváncsiságod erős – egy kis élelmet is! Hálás csámcsogásokkal adják majd tudtodra, milyen jól érzik magukat. Tisztes távolból figyeld meg őket, az épp elég: nem kell felvenni őket, hiszen vadállatok, nem szabad őket felesleges háborgatni.
Gondoskodj ivóvízről! Egy tiszta vizű, kis kerti tó sekély parttal nagy segítség lehet a süniknek a forró nyári időszakban. Ha erre nincs hely, egy egyszerű, lapos tál vagy cserépalátét, kerámia edényke is megoldást nyújthat. Utóbbi esetben érdemes figyelni a tisztaságára, cserélni benne a vizet, ha szükséges.
Honnan tudható, hogy járt ott egy süni? Meglepetés csomagokból 🙂

Készíts nekik házat!
Készíts nekik házat!

Eleségkihelyezés az ínséges időkben
Az etetőket legjobb ősszel és tavasszal felállítani, így segíthetjük a sünik téli álom előtti hízókúráját. Erre a célra megfelelő például a konzerv – aszpikos -macskaeledel, keverve egy kis száraz süni táppal – vagy akár egy kis tojásrántotta. A süniknek szánt eleséget érdemes megóvni a madaraktól és az esőtől: tedd az élelmet egy dobozka alá, aminek készíts egy 10*10 cm-es bejáratot két oldalán. Naponta mosd ki az etető edényeket, így az esetleges fertőzések elkerülhetőek.

Sünházak és sünetetők
Ha szeretnéd a süniket rendszeresen vendégül látni a kertedben, készíts nekik házat (vagy várolhatsz is készen barkácsáruházban), ahol a sünik elbújhatnak napközben. Ennek a háznak még szükséges az elejét jobban befedni, hogy valóban menedékként szolgáljon egy kis süninek.

Közlekedés:
Az utakon számtalan süni hal meg. Az előzékeny, figyelmes vezetés és a sebességkorlátozások betartása – kiemelten szürkületkor és éjszaka zöldövezeti települések környékén – csökkentheti a halálos kimenetelű gázolásokat.

Vadászkutyák, házőrzők
A kutyák bizony akár súlyosan megsebezhetik vagy meg is ölhetik a sünit. Sokszor az is végzetes lehet, ha a sünit egy kutya kiássa őt a téli álom alatt fészkéből. Ezért a kutyákat felügyelet alatt kell tartani a szabadban. Fontos továbbá, hogy éjszaka ne hagyjanak eledelt a kutyaólban, mert a haspók sünik bemerészkedhetnek! Persze, nem minden helyzetben tudunk a kutyánk mellett állni, és lesni minden mozdulatát, de ha már megtörtént a baj (kiásott egy sünit, vagy csak elkapta), igyekezzünk a sünikét meggyógyítani, ha baja esett! Ha nem sérült meg, akkor érdemes egy természetvédelmi területre, erdőbe, nagy parkba elvinni, ahol a kutyáktól távol, biztonságban élhet.