sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Szaporodás

A sünmama 35 nap vemhesség után átlagosan 4-5 siket és vak, 12-25 grammos bébisünit hoz a világra. A mamasüni 6 hétig szoptatja kicsinyeit, a hímeknek semmi munkájuk nincs a kicsik nevelésével. Amikor már 3-4 hetesek hagyják el először az apróságok a fészket és mennek felfedező túrára, ilyenkor már esznek szilárdat is.

Párzás

A párzási időszak áprilisban vagy augusztusban van (a szeptemberi csemeték túlélési esélyei általában alacsonyak). Az udvarlási rítus alatt a hím kitartóan kering a nőstény körül hosszú órákon át. A nőstény eleinte agresszívan reagál az udvarlónak, felborzolja a tüskéit a hátán. Később, amikor behódol, a párzás hasonlóan zajlik le, mint más emlősöknél: a hím a nőstény hátára mászik. A párzás alatt, a nőstény lesimítja tüskéit. A közösülés után pedig a pár szétválik. A sün nem monogám állat, nem egy életre választ párt. A hím a párzás után útjára megy, és keres új nőstényeket.

FONTOS: párzási időszak alatt (+1 vagy két hónap) talált süniknél érdemes átgondolni, hogy a süni vajon valóban rászorul-e az áttelepítésre, ugyanis a mamától elszakított kicsiknek nagyon kevés az esélyük a túlélésre!

Szülés és gondozás

A vemhesség 35 napja után világra jött 4-5 bébisünt 6 hétig szoptatja a sünmama napközben. Ő maga pedig éjjel jár táplálkozni. A születéskor 12-25 gramm tömegű sünibébiknek már van kb. 100 puha, fehér tüskéje.

Sünbébik

Amikor már 14 naposak, kinyílik a szemük, és hallani kezdenek. 21 naposan nőnek ki a tejfogaik, majd néhány nap múlva a kölykök már felfedező utakat tesznek, és első alkalommal próbálnak maguknak élelmet vadászni. Eleinte a kis sünik nem sok élelmet tudnak maguknak fogni, így a mamasüni folytatja a szoptatást és gondozást egészen 6 hetes korukig. 6 hetes korban kezdenek a sünik függetlenedni és szétszóródni. Ha ilyen kis sünit találsz, ITT OLVASHATSZ A TEENDŐKRŐL.