sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Hibernáció

A hibernáció az állatok számára azért szükséges, mert a téli, hideg időben lehetetlen a természetben elegendő táplálékot találni. Ez a folyamat tehát egy túlélési stratégia. Ezt alkalmazza a Keleti sün is, akár 5 hónapot is átalszik, míg újra megfelelően bőséges rovarállomány áll rendelkezésre a táplálkozáshoz-fennmaradáshoz tavasszal. Jól kibélelt fészke mélyén összegömbölyödve alszik.

De tényleg alszik?

Igen. Kétféle állapot létezik, mely bár összetéveszthető, de igencsak különböző. A kábultság nem azonos a hibernációval, még ha első látásra azonosnak is tűnhet. Kábultságban egy sün hosszan alszik, de képes reagálni a külső ingerekre, felébredni és azonnal mozgásba lendülni. A testhőmérséklet sem nagyon változik, és az anyagcsere csak lassul kicsit. Ez az állapot rendszerint a hidegebb időjárás esetén, az élelem hiánya miatt áll be.

Jó éjszakát
A hibernáció egy hosszabb folyamat, és ennek megfelelően mélyebb változásokkal jár

A hibernáció egy hosszabb folyamat, és ennek megfelelően mélyebb változásokkal jár. A testhőmérséklet, a hormonok és az anyagcsere aktivitása fokozatosan és jelentősen csökken: a testhőmérséklete megközelíti a sün környezetének hőmérsékletét, és a szervezet csak fagypont környéki időjárás esetén termel egy kis hőt, hogy fenntartsa a minimum testhőmérsékletét.

Tényleg szükséges ez?

Igen. Elsősorban a már említett táplálékhiány miatt. Ahogyan a természet az őszből a télbe fordul, eltűnnek a sünök táplálékát képező rovarok. Mivel a sün testét borító tüskék nem alkalmasak a téli hőszigetelésre, a sün zsírtartalékai szükségesek az éber állapotban általános testhőmérséklet – mely 34°C – fenntartásához. Ha viszont ez az energiaforrás nem biztosított, más megoldás kell – ez pedig a hibernáció.

Hogyan történik?

Amikor a külső hőmérséklet eléri az 5° C-t, a sünik szevezete szépen lassan elkezden hőt termelni, hogy megvédje magát a fagytól. A téli álom alatt minden életfunkciója a lehető legkisebbre csökken. Az anyagcsere folyamat például az aktív állapot kb. 1.5% -ára csökken:

  • testhőmérséklet: a bőre megközelíti a környezete hőmérsékletét
  • szívverés: lelassul a kb. 200-ról 2-12 –re percenként
  • légzés: kb. 50-ről 13-ra csökken percenként
  • egyéb hirtelen és jelentős változások, például a vércukorszint lecsökkenése

Mennyi ideig tart?

A téli álom kb. 5-6 hónapig tart. Az normális, ha időnként felébred, de ilyenkor is a búvóhelyén marad, majd lassacskán újra elalszik. Van, amikor néhány napig aktívak és elhagyják a helyüket. Ilyenkor élelmet kereshetnek, vagy másik nyugvóhelyet.

Aludni mentem
A téli álom kb. 5-6 hónapig tart

Hogyan alszanak el, és hogyan ébrednek fel?

A hibernáció egy 5-6 órás folyamattal kezdődik. Ez idő alatt a sün a teljesen éber és aktív állapotból jut el a téli álom lecsökkent hőmérsékletű és anyagcseréjű állapotába. Ekkor kezdi el felélni a szervezete energiatartalékait. A felébredés akkor kezdődik, amikor a természetben a hőmérséklet már tartósan 10°C fölött van. Ez a folyamat is néhány óra alatt zajlik, a testük maradék zsírtartalékából tudják az ehhez szükséges energiát aktivizálni: a vérkeringés ötszörösére erősödik, ezáltal a szívverés és a légzés is gyorsul, az izmok – főként a lábak – is megtelnek élettel, mozgással. A hibenációhoz és a felébredéshez a sün átlagosan a testtömege 30%-át használja fel. Ezért is nagyon fontos az, hogy minél előbb élelemhez jusson ébredés után, mert a kiürült tartalékait fel kell töltenie, és a tavaszi időben még a testhőmérséklete fenntartásához is kell energia.

Mind egyszerre alszanak el? És mikor?

Nem egyszere kezdődik, az ideje pedig az időjárástól és a gyűjtött zsírtartaléktól is függ. Először a felnőtt hím sünök térnek nyugovóra, ők gyűjtik össze leghamarabb a szükséges energiabázist. Ha hideg az ősz, akár már október elején is elalhatnak. Utánuk következnek a felnőtt nőstények. Az ő tartalékaikat a nyári vemhesség és utódgondozás is igénybevette, ezért a hímeknél később képesek biztonsággal elvonulni a téi álomra. Legtovább a fiatal sünök maradnak ébren, ők még fejlődésben vannak, eleve kisebb a testük, nehezebb elérni azt a kritikus pontot – kb. 500 g testtömeg -, amely a kulcsa a hibernáció túlélésének. Ebben mi, emberek is tudunk segíteni nekik: kertben, park közelében lehet nekik kitenni ennivalót és innivalót. Hogy mit, arról ITT OLVASHATSZ.