sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Kitekintő – Sünhelyzet Nagy-Britanniában

A sünök különleges helyet foglalnak el a britek szívében, egy 2012-es közvélemény-kutatásban a kedvenc vadon élő állatukká is választották. Népszerűségükhöz nagyban hozzájárul Beatrix Potter meséje is, hiszen a Tüskés néni kalandjai régóta a gyerekszobák könyvespolcainak egyik legfontosabb darabja. Azonban a sünök nemcsak a mesék miatt kedvelt állatok. Helybe hozzák nekünk a vadvilágot: elővárosi környezetben, kertekben, parkokban is élnek -emberközelben, de mégis vadállatként. Vagy legalábbis éltek. Hosszú ideje drámai mértékű a sünök példányszámának csökkenése Európa-szerte, Nagy-Britanniában például 2002 óta a teljes populáció kb. 30% -kal csökkent. A jelenlegi csökkenés mértéke évente 5%. Egy új brit tanulmányból kiderült, mekkora a baj: teljes vidéki területekről tűntek el a sünök, a 261 vizsgált területnek alig 20%-án találták sünök nyomát. A délnyugati országrészben pedig semmi nyomot nem találtak. Egy állatfaj, amely mindenütt jelen van, kihalás előtt áll.
 
Nagy-Britannia egy gazdag ország, amelynek lakossága híres a természet iránti szeretetéről, és régóta a biológiai sokszínűség megóvására irányuló nemzetközi erőfeszítések élvonalában áll. Jótékonysági- és segélyszervezetek kérik a sokkal szegényebb országokat, hogy mérlegeljék a vadon élő állatok szükségleteit, és dolgozzanak ki olyan módszereket, amelyek révén ember és állat jól megfér egymással. De milyen alapon mutogatnak a britek más országokra, ha saját kedvenc vadállatukat sem képesek megvédeni a kihalástól?
 
Egy vidéki táj beteg, ha nem képes fenntartani a sünöket. A populáció csökkenése az 1950-es években kezdődött, amikor a sövényeket elkezdték kivágni, és a mezőgazdaságot ipari léptékűre bővítették, majd a hetvenes évektől az úthálózat bővítése és a forgalomnövekedés miatt ez még jobban felgyorsult. A sünök nem maradhatnak fenn anélkül, hogy egy egészséges vidék elegendő gerinctelen állatot biztosítana számukra eleség gyanánt. A populációt megbénítja, ha élőhelyüket szétdarabolják, és rovarölő szerekkel mérgezik. Pedig egyetlen más vadállat sem képes jobban szolgálni a vidék jólétét, mint a sün.
 
Anglia sűrűn lakott ország. Az embereknek utaznia kell, és fontos az élelmiszer megtermelése. De a vadon élő állatok felelősséget jelentenek. A vadpopulációk helyreállításához kormányzati szándék is szükséges. A Brexit kapcsán egyébként is újra kell gondolniuk a mezőgazdasági támogatásokat, és ez remek alkalom lenne arra, hogy egészségesebb és vadvilág-barátabb legyen a brit vidék. Akkor hitelesebben kérhetné számon a ritkuló vadfajok védelmét is az állatbarát brit nép a szegény országokon.
A The Guardian cikke nyomán.