sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát Hírmondó – 2019 ősz

Itt van az ősz, itt van újra…. és eseménydús, mint mindig, minekünk’: mentünk, gyógyítunk, repatriálunk, és ismét aktuális a hibernációval kapcsolatos ismeretek frissítése is.

Most már igazán hidegre fordult az idő, éjszakánként egyszámjegyűek a hőmérsékletek. Az állatvilág hibernáló fajainak példányai vagy már el is vonultak téli vackaikra, vagy az utolsó portyáikon gyűjtenek még egy kis kalóriát magukba a téli álom előtt. A téli hibernáció során az állat anyagcseréje és életfunkciói a minimálisra csökkennek, és mivel egy igen hosszú időn keresztül kell fenntartani a szervezetüket, ez a “csökkentett mód” is igen energiaigényes a számára. Ahhoz, hogy egy Keleti sün a téli álmot, és a tavaszi ébredéskor történő anyagcsere-újraindítást sikeresen teljesítse, a hibernáció elején, ősszel legalább 6-700 g tömegűnek kell lennie – ránézésre ez kb 2 teniszlabdányi nagyságnak felel meg. Hagyományosan elsőként a felnőtt hím egyedek vonulnak el októberben, őket követik a felnőtt nőstények, és legkésőbb a fiatal egyedek, novemberben.

Most van tehát az az időszak, amikor még gyakran látható kóborló süni a természetben, kertjeinkben. Ilyenkor megsegíthetjük a sünik tömegnövelését azzal, ha szárazföldi (emlős és szárnyas) állatból készült száraz macskaeledelt helyezünk ki a kertbe. Ha olyan példányt láttok, amely kisebb két teniszlabdányinál, és/vagy sérültnek, kihűlőnek (ennek a jele a dűlöngélő, bizonytalan járás) látszik, emberi segítségre szorul. Ebben az esetben valami ronggyal vagy védőkesztyűvel óvatosan fel kell venni, egy dobozba tenni, melegvizes palackot vagy meleg vízzel töltött ásványvizes palackot melléfektetni, és mielőbb eljuttatni egy állatkertbe vagy vadasparkba, vagy előzetes egyeztetés után valamelyik önkéntesünkhöz.

És a fontos tudnivalók után jöjjenek fontos hírek is.
A Sünbarát Alapítvány kuratóriumi ülésén elfogadta az előző év beszámolóját, néhány személyi változást, és döntést hozott egy fontos együttműködésről. A jegyzőkönyv a honlapon megtekinthető.
Pénzügyi szempontból jelentős hír, hogy a 2018. évi személyi jövedelemadó bevallásakor igen sok támogatónk nekünk ajánlotta fel 1%-át. Jelentős összeg, 1 830 038 Ft gyűlt össze, melyet élelemre, gyógyszerekre, orvosi ellátásra, és a kerti kifutók bővítésére tudunk fordítani. A MagNet Bank “Segítő Bankkártya” programjával további 33.832 Ft adományt kaptunk.

Az új, fontos együttműködést a Szentendrei Kisállatkert Alapitvány alapítójával kötöttük. A közös cél az, hogy náluk tudjuk a sérült süniket gyógyítani, segítségre szoruló egyedeket ideiglenesen befogadni. Ennek megvalósulásához szükséges néhány olyan dolog, melyeknek finanszírozásához a közeljövőben szeretnénk új közösségi kampányt indítani.

Az elmúlt hónapokban is rengeteg segítséget kaptunk Tőletek, és nagyon hálásak vagyunk, hogy lehetővé teszitek, hogy egyre több és több sünin tudjunk segíteni. A sünfuvarok, a tárgyi és pénzbeni adományok mind nagyon fontosak alapítványunk céljainak megvalósításában. Köszönjük, hogy vagytok, köszönjük, hogy aktívak vagytok! 🙂