sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünt találtam, mit tegyek?

Sünökről általában

A felnőtt sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, mert bár alapvetően kedves és barátságos élőlények, de a tüskéik megsérthetik a kezed és talán meg is harapnak. Ha megállapítottad, hogy egy süninek segítségre van szüksége, vedd fel és tedd egy újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba. Ezen felül tehetsz még egy törülközőbe csavart meleg vizes palackot is (vagy más műanyag üveget meleg vízzel töltve) a dobozba; a közvetlen hő ugyanis segít a sokkos állaton. A sünit amilyen hamar csak lehet, el kell vinni egy állatkórházba.

Ha nincs lehetőséged azonnal elvinni:
adj neki enni:
gilisztát, tücsköt- bogarat, amit csak be tudsz fogni a kertben, száraz aprószemű cicatápot, aszpikos macskatápot (csak ha nagyon gyenge és felnőtt a süni)
inni:
vizet (SOSE ADJ TEJET EGY SÜNNEK – a kicsiknek is csak speciális anyatejpótló-tápszert szabad)

Sünt találtam, mit tegyek?
Sünt találtam, mit tegyek?

Mikor segítsünk?

Ha egy sün napközben kint van
A sünök éjszakai állatok, napközben alszanak és éjszaka kutatnak élelem után. Csak akkor jönnek ki napközben, ha valami baj van. Minden sün, amit napközben találsz valószínűleg segítségre szorul.
Ha egy sün távol alszik a búvóhelyétől
Sünök csak speciális fészekben szundiznak és alszanak téli álmot. Ha találsz egyet a kert vagy járda közepén fekve, feltételezhető, hogy beteg – mielőbb vidd el egy állatkórházba, állatkertbe!

Egy árva felügyelet nélkül
A fiatal sünök a családi fészekben laknak. A picik csak akkor hagyják le a búvóhelyüket, ha baj van. A sünök nagyon éles, hangos hangot hallatnak, ha szenvednek.
Sünt elütötte egy autó
Sünöket gyakran ütnek el autóval, és különböző sérülések történhetnek. Ezeket az állatokat muszáj azonnal orvosi ellátásban részesíteni.
Egyik lába sérültnek tűnik
Törött lábakat könnyű kezelni, vidd el a sünit a helyi állatkórházba amilyen hamar csak lehet!
Süni 600 g alatt kemény hideg téli időben
A süniknek legalább 20% zsírra van szükségük, hogy túléljék a téli álmot – minden állatnak ezen súly alatt szükséges a benti átteleltetése.
Mindkét hátsó lába lóg
Gerincsérülésre mutat, nagyon óvatosan bánj a sünivel, és vidd el a sünit a helyi állatkórházba a lehető leghamarabb!
Nyílt sebe van a süninek
El is fertőződhet és segítség nélkül nem gyógyul meg. Mielőbb vidd orvoshoz!
A süni hálóba/kerítésbe akadt
Ne te engedd ki! Többet árthatsz, mint segítesz. Vidd azonnal az állatorvoshoz, hálóval együtt Nekik kell levágni, és jó ha legalább 7 napig bent tartja megfigyelésre, az esetleges komplikációk miatt.
Hogy segíts a süniken, mindig gondoskodj arról, hogy legalább 20cm –re a föld felett legyen a kerítés vagy háló, így nem tudnak beleakadni.
Az árva süni sérültnek látszik
Minden fiatal sünit, aki megsérült, vagy napközben van kint, el kell vinni állatkórházba vagy állatkertbe.

Vigyázz ránk!
Vigyázz ránk!

Mikor hagyjuk magukra?

Amikor a süni a fészkében van
A sünik egész nap a fészkükben alszanak. Kérjük, ne zavard őket!
A sün 600 g-nál nehezebb, és nem sebesült a tél folyamán
Hagyd békén, téli álmot fog aludni, ha kész rá.
Láthatóak az árvák a fészekben
Sose zavarj egy fészeknyi kölyköt, mert az anyjuk elhagyja őket, ha megteszed, és azután mesterségesen kell felnevelni őket. Nekik százszor jobb az anyjukkal, aki sokkal sikeresebben tudja felnevelni őket, mint ember tudná. Ha biztos vagy abban, hogy mama süni nem tér vissza, akkor a kicsik segítségre szorulnak, keress minket bizalommal!