sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát Hírmondó – 2019/01

Ez történt januárban

Év elején írtunk egy összefoglalót az előző esztendőről, amiben számszerűsítettük, hogy hány süni fordult meg nálunk 2018-ban, milyen új állatfajokkal bővült a csapat, és hány liter kukacot fogyasztottak el a tüskések. A szundikáló sünik mellett most kevesebb a munka, és ezáltal izgalmasabb hírekben kevésbé bővelkedünk, de igyekszünk aktívak maradni Facebookon és Instagramon, hogy megmutassuk, mi zajlik mostanában nálunk, a Sünbarátnál.

A keleti sünik naptárában a január nem kimondottan mozgalmas hónap. Ez az időszak a téli álom ideje, a hőmérséklet ilyenkor tartósan 10°C alatt van, ami ideális ahhoz, hogy a legalább 500-600 grammot elért sünik álomba merüljenek. Nincs ez másként a nálunk lakó süniknél sem: a januárt sokan szinte végigaludták, csak néhányan ébredtek fel egy-egy napra. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mindig legyen számukra elérhető közelségben száraztáp és friss víz, hogy ezzel tudják gyorsan pótolni a felébredéssel járó energiaveszteséget.

Karácsony előtt a The Hedgehog Diary ismét megtartotta a Sünbarát Támogatói Hetet, az abból befolyt összeget egy sünilakkal és némi finomsággal együtt hozták el nekünk. Köszönjük nekik az együttműködést, és persze mindenkinek, aki rendelt a határidőnaplóból és a képeslapokból!

Az alvó sünik mellett természetesen vannak ébren lévő lakóink is, többek között az érdi banda, akik nőnek, mint a bolondgomba, és rendszeres testedzésük a ketrecen való csimpaszkodás (főleg, ha látják, hogy közeledik az etetés ideje). Angyalka, aki nagyon kicsiként került hozzánk (de azóta már jó húsban van) és Bacon (aki még kapja a gyógyszert, de már nagyon szépek a tüskéi) szintén ébren telel. Állandó lakónk Inez, a szem nélküli sünilány se a durmolásról híres: minden alkalmat megragad, hogy kaphasson kedvenc csemegéjéből, a gyászbogárlárvából. És bár fogyókúrán van, előfordul, hogy nem tudunk neki ellenállni, és meglepjük ezzel a finomsággal. Engesztelésnek is kiváló, főleg körömvágás után, ami bizony nem tartozik Inez kedvenc elfoglaltságai közé.

Egyik önkéntesünk kollégái is kíváncsiak voltak a sünikre, így pár tüskéssel karöltve látogatást tettünk munkahelyükön. Informatív előadással készültünk, és a hasznos tudnivalók mellett közelről is megnézhették az érdeklődők a keleti süniket és egy törpesünit. Simogatni természetesen csak az utóbbit lehetett.

A melegfrontos időszakok egyre gyakoribbak lesznek hamarosan, készülünk az ébredő sünik észlelésére, mentési helyzetekre. Ha indul a sündömping, lesz sok tennivalónk – Nektek pedig olvasnivalótok – készüljetek!