sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát Hírmondó – 2019/02

Ez történt februárban

A tél végéhez közeledve még viszonylag nyugodtabb napokat éltünk az Alapítványnál. A legtöbb süni téli álomban bóbiskolt, de már a hónap elején megkaptuk az első süni-riasztást: Tárnokról érkezett hozzánk két tüskés, akiknek sajnos szétszedték a fészküket. Egyeske és Ketteske így már nálunk töltik a tél hátralévő részét, és amint itt a jó idő, visszatérhetnek a természetbe.

Februárban is rengeteg adományt kaptunk tőletek, nem lehetünk elég hálásak a sünik nevében. A nálunk lakók sok finomsággal, ketreccel, játékokkal, bújózsákokkal, etetőtálkával, melegítőlámpával gazdagodtak.

Bár sokan még összegömbölyödve alszanak, egyre többen kezdenek ébredezni. A kertünkben is felbukkannak időnként sünik, az egyikőjük sejtésünk szerint Negro, aki még tavaly szökött meg a kerti kifutóból. Természetesen nekik is teszünk ki lisztkukacot, száraztápot és friss vizet, a téli álomból való felébredés során elvesztett energiát pótolniuk kell.

Ahogy egyre jobb lett az idő, egyre több megkeresés is érkezett hozzánk az ébredő sünikkel kapcsolatban. Összegyűjtöttük nektek, hogy mire figyeljetek, ha a tél végén sünivel találkoztok:

  • Ha nappal találkoztok sünivel, és dülöngél, nem stabil a mozgása, akkor ő valószínűleg most ébredhetett.
  • Ha ki van hűlve a süni, egy palack meleg (nem forró!) víz mellett át tud melegedni.
  • Kínáljátok meg száraz cica-vagy kutyatáppal, és ne feledkezzetek meg a friss vízről sem!
  • 500 gramm alatti süni ellátásra szorul, híznia kell, őt most semmiképp se engedjétek vissza a természetbe!