sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát Hírmondó – 2019/03

Ismét eltelt egy hónap, és elkezdődött az év aktívabb része: március végére minden téli álmot alvó sünink felébredt, ezzel együtt a szabadon élők is. Egyre több megkeresés fut be hozzánk talált sünikkel kapcsolatban, akik sajnos nem mindig vannak jó állapotban. Az ébredés után a legtöbb sün lesoványodva indul útjára, segíthetjük őket, ha a kertben elhelyezünk számukra száraz cica-vagy kutyatápot és friss vizet. A folyadékpótlás is nagyon fontos, hamar kiszáradhatnak, a csapadékmentes napok is nehezítik a vízhez jutásukat.

 

Sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy mikor lehet visszaengedni az átteleltetett süniket. Érdemes megvárni, hogy nappal és éjszaka is tartósan 10 fok fölé emelkedjen a hőmérséklet, április elején már valószínűleg kedvezőbb az időjárás a szabadon engedéshez.

 

A sünik mellett Zenevér, a denevér is felébredt téli álmából. A telet a kerti kisházban elbújva töltötte, majd márciusban arra lettünk figyelmesek, hogy a lisztkukacokat dézsmálja a vödörből. Jelenleg egy dobozban lakik, megkapaszkodik, ahol tud, és jó denevér módjára fejjel lefelé lóg. Hamarosan őt is szabadon engedjük egy számára megfelelő helyen.

 

Márciusban két előadást is tartottunk, az elsőt a FSZEK Zsókavár utcai Könyvtárban, a gyerekeknek szóló Sündörgő nevű program keretén belül. Rengetegen voltak kíváncsiak ránk és természetesen a sünikre, elkísért minket Baltazár, a keleti süni, valamint Anubis és Franklin, a két afrikai fehérhasú törpesüni. A gyerekek lelkesen válaszoltak a kérdéseinkre, és a bátrabbak megsimogathatták a süniket is (Baltazárt természetesen csak kesztyűben).

 

Második előadásunkat a szigethalmi Szent István Általános Iskolában tartottuk, ide Álarcos, a keleti süni, Anubis, a törpesüni és Amigo, a süntanrek kísért el bennünket. A gyerekek itt is nagyon édesek és okosak voltak, még egy süniről készült rajzot is ajándékozott nekünk az egyik kislány. Mindkét előadás után sok-sok adományt kaptunk, amiért nagyon hálásak vagyunk a gyerekeknek, a szülőknek, a könyvtárosoknak és a tanító néniknek.

 

Két süni érkezett hozzánk márciusban, egyikőjük Kiskunfélegyházáról, őt sajnos el kellett altatni, mert az egyik medencecsontja helyén gennyes tályog alakult ki. A süniből kötélmaradványokat is ki kellett szedni, és nagyon erős fájdalmai lehettek. 

A másik sünit is az Exo-Petbe vitték megtalálói, azóta már hozzánk került. Kislány, és a Kaparka névre hallgat, egyelőre még atkás és gombás, de a kezelés után szépen rendbe fog jönni. Az étvágya nagyon jó, igazi kis zabagép.

 

Ebben a hónapban is rengeteg adományt kaptunk, amiket itt is szeretnénk megköszönni. Rengeteg forgácsot, tálkákat kaptak a sünik, mi pedig egy nagy halom kesztyűt, ami szintén fogyóeszköznek számít.

 

Márciusban elindítottuk az adó 1%-ra felhívó kampányunkat, alapítványunk idén is fogadhatja a felajánlásokat a 18619359-1-42-es adószámon. Köszönjük, ha ránk gondoltok a kitöltés során!

 

És még egy-két kulisszatitok a Sünbarát háza tájáról:

Inez, a vak süni képes perceken keresztül játszani a játék kisegerével, amibe gyászbogárlárvákat rejtünk. Addig lökdösi, görgeti, míg ki nem potyog belőle az összes lárva, hogy aztán befalhassa őket. A játszó Inezről videófelvételt is találhattok Facebook oldalunkon, mi órákig el tudnánk nézni.

 

A kertünkben nemcsak kerti kifutók vannak, a szabadon lévő sünik számára kis faházikók is rendelkezésre állnak. Az egyikbe be is költözött két süni, akik egymást melengetve, összebújva alszanak. A szerelmes sünipár további kalandjairól a későbbiekben fogunk beszámolni.