sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünbarát Hírmondó – A 21. hét hírei

A naptár tavaszt mutat, de mi tudjuk, hogy ez bizony már nyár! A nappali hőmérséklet a harmincat nyaldossa, az első sünbabákról már érkeznek az észlelő üzenetek. Nézzük, mivel telt ez a hét!
Ibolyáéktól hatalmas adománycsomagot kaptunk, voltak benne ketrecek, kötszerek, forgács, kukac, hordozó, tálkák. Nagyon köszönjük!
A kerti munkák elszaporodásával megjelentek nálunk a fűkasza-balesetes sünik is, igyekszünk segíteni rajtuk, de ebből igen hosszú a felépülés. Volt a héten egy szomorú veszteség is: Füles Pestszentimréről került hozzánk, kiszáradva hevert a napfényes utcán. Próbáltunk javítani az állapotán, de nem sikerült, mint a labor is visszaigazolta, vesebeteg volt szegényke, így végül elaludt örökre.
Újabb banda kapta vissza a szabadságát, Lili, Szurfi és Nagy visszatért a vadonba. Velük tartott – mit tartott? meglógott! – Kamilla, aki még Kázmér néven került hozzánk, csak mivel kiderült, hogy kislány, kapott egy megfelelőbb nevet.
Egy sünkuckó, amit Gabitól kaptunk, is bérlőre talált a kertben.
A héten már jöttek üzenetek süngyerekekről. Itt szeretnénk újra felhívni a figyelmet arra, hogy ha felnőtt sün nélküli, babás fészket találtok, nem szabad hozzájuk nyúlni! Teljesen természetes, hogy a sünmama egy időre magukra hagyja őket, hiszen el kell mennie ennivalóért. Ilyenkor tisztes távolból kell figyelni, visszajön-e az anyuka. Ha igen, békén kell hagyni, ha nem, akkor lehet megpróbálni segíteni nekik. Állatkertek, vadasparkok feladata az árva védett állatkölykök átvétele és gondozása, ezeken a helyeken lehet leadni őket.
Egy másik dologról is fontos szót ejtenünk. Ezen a héten két alkalommal is kaptunk jelzést Budapest forgalmas területén kóborló Afrikai fehérhasú törpesünökről. Ez egy tenyésztett, a Kárpát-medencében nem honos fajta, és mivel hobbiállat, az időjárási viszontagságokat nem bírja, élelmet találni, vadászni nem tud. A megunt hobbiállatok esetén nem megoldás a szabadban szélnek eresztés. Ha valaki nem tud/bír/akar már tovább gondoskodni róla, keressen másik gazdit neki, vagy keressen fajtamentőket, akik majd segítenek ebben!