sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

Sünhírek a Nagyvilágból – Zeppelin, a skót süni története

Ritka betegségből gyógyult meg Zeppelin, ez a helyes skóciai süni. 253 napig tartó gyógykezelés után, húsvétkor kapta vissza szabadságát immár épen, egészségesen.

Az SPCA (az állatok elleni kegyetlenség megelőzésére életre hívott szervezet, a Society for the Prevention of Cruelty to Animals) skóciai Fishcrossban működő központját tavaly júliusban riasztották, mikor Zeppelint megtalálták. A teste hatalmasra volt felpuffadva, a körkerülete több mint 75 cm volt.

                                                                              Forrás: BBC News

Colin Saddon, a központ vezetője a BBC-nek elmondta, hogy Zeppelin a legnagyobb méretű sün, aki valaha hozzájuk került. Az úgynevezett lufi-szindróma miatt lett ekkora, ami úgy alakul ki, hogy egy baleset – valószínűsíthetően autóval történt gázolás – során a megsérült tüdőből a bőr alá kerül a levegő, ezzel mintegy lufivá fújva a kis állatot. A központ orvosai egy lyukon át igyekeztek lassan leereszteni a felgyülemlett levegőt a bőre alól, de nehézséget okozott, hogy a bőrén vágott lyuk gyorsabban gyógyult, mint a felfújódást okozó lyuk a tüdején. Ezért, hogy ne teljen meg újra és újra levegővel a teste, mesterségesen kellett nyitva tartani a bőrét addig, míg a tüdeje teljesen meggyógyult.

Zeppelint és néhány más, a fishcrossi SPCA-nél meggyógyult sünit a húsvéti hétvégén engedték vissza a szabadba. Hosszú és boldog életet kívánunk nekik!