sünökről sünbarátoknak sünbarátoktól

A 39. hét hírei

Szeptember utolsó hetébe léptünk, és elkezdődött az őszi hajrá: a sünik hamarosan evőgép üzemmódba kapcsolnak, hogy a téli álomhoz a lehető legtöbb tartalékot felhalmozzák a kis tüskés testükben.

Ezen a héten közzétettünk egy összefoglalót a téli álomról a Sünbarát Facebook-oldalán. Nagy öröm számukra, hogy a több mint 1400 követőnk megosztásának köszönhetően 217 ezer emberhez jutottak el a tudnivalók. Szuperek vagytok!

Facebook-oldalunkon megmutattunk egy videó összeállítás arról, hogy a sünök az emberi környezetbe tévedve milyen bajokba keveredhetnek. Köszönjük a videó elkészítését Zsoltnak!

Hétvégén elengedtünk néhány szabadulásra érett sünit: Bogyó, Mozart, Sün Connery, Páko, Bella, Panka és Csajszi visszatért a természetbe.

Sok segítségkérést kaptunk ezen a héten is Facebook-üzenetek formájában. Igyekeztünk mindenkinek segíteni, ahogy tudtunk. Igazi közösségi mentés is akadt, együtt szerveztünk fuvart egy budapesti és egy szerencsi bajba jutott tüskéshátúnak is. És ez volt az a hét, amikor végre sikerült megszervezni Sündörgő, a Sárváron talált 3 lábú süni Budapestre szállítását. Az aktív segítség mellett rengeteg adományt kapunk mostanában Tőletek, amiért nagyon hálásak vagyunk, mert ennek köszönhetően jut minden a nálunk átmenetileg gondozott süniknek, amire csak szükségük lehet. Mindig nagyon jó látni, hogy ilyen sokan a szíveteken viselitek a sünik sorsát! 🙂

******

Hűvösre fordult az idő, és hamarosan közeledik a sünök téli álomra térése, ezért most összefoglalunk néhány tudnivalót.

A sünök téli álmot alszanak, ami azt jelenti, hogy hibernálják magukat arra az időszakra, amikor az alacsony hőmérséklet és a viszontagságos időjárás miatt nem lenne elég élelem a számukra a túléléshez.

Maga a hibernáció úgy történik, hogy amikor a süni eleget gyarapodott, egy fészket épít, ami a téli hónapok alatt védeni hivatott az időjárástól és a nagyobb ragadozóktól. Elvonul, majd szépen lassan belassul a szervezetének működése: lelassul a szívverése, és elalszik. Tavasszal ez a folyamat fordítva zajlik le: szépen „felébreszti magát”, és előbújik a fészkéből.

Ahhoz, hogy egy süni túlélje a telet, és fel is tudjon ébredni, a hibernáció kezdetekor legalább kb. 700 gramm tömegűnek kell lennie. Az ősz beköszöntével ezért egyre több időt töltenek élelemkereséssel. Sokat esznek, mert a téli álom során is szüksége van a testüknek valamennyi energiára – az ébredésnél pedig különösen sokra. Az október-november az az időszak, amikor a téli álomra elvonulnak a sünik, és a hibernáció előtti utolsó pár hétben akár heti 100-150 grammot is hízhat egy süni.

Sünbarátként a legfontosabb tudnivalóitok:

– Ha kertes házban laksz, és vannak sünök is a környéken, az őszi kerti munka közben figyelj arra, hogy az avart úgy kezeld, hogy ne bolygasd fel a sünfészkeket.

– Ha hozzá akarsz járulni a sünik gyarapodásához, tegyél ki alacsony tálban magas hústartalmú száraz macskaeledelt, azt nagyon szeretik!

– Ha bizonytalan mozgású, dűlöngélve járó sünit látsz, akkor egy kihűlés közelében járó sünit látsz, és segítened kell rajta: tedd egy időre egy dobozba, és rakj be mellé egy rongyba tekert, meleg vízzel töltött ásványvizes palackot, hadd bújjon hozzá és melegedjen fel.

– Ha olyan környéken jársz vagy laksz, ahol sok a süni, keresd ki és mentsd el a legközelebbi vadaspark vagy állatkert telefonszámát, arra az esetre, ha olyan példányt találsz, amelynek orvosra vagy gondozásra lenne szüksége.

És még valami: ha kérdésetek van, írjatok nekünk üzenetet! Igyekszünk mindenkinek válaszolni, segíteni!

További információk a hibernációról itt:

http://sunbarat.hu/sites/default/files/downloads/Sunbarat_teli_alom.pdf  és itt: http://sunbarat.hu/hibernacio

Egyéb letölthető kiadványaink és hasznos olvasnivalók: http://sunbarat.hu/letoltes